April 28, 2024

True Orthodox Diocese of Western Europe

Russian True Orthodox Church (RTOC)

 Copii iubiți în Hristos, născuți în trup pentru mântuirea noastră,
   Aceasta este perioada a anului în care, în mod tradițional, vedem „afișări de iesle” amenajate afară. În multe locuri, aceasta a devenit chiar o practică interzisă – o expresie externă a credinței care acum nu mai este „corectă din punct de vedere politic”.
   Cu toate acestea, nu există nicio cerere pentru noi să construim o iesle de drum. Ceea ce suntem chemați să facem – fără de care nu ne putem aștepta la mântuire – este să facem inimile noastre iesle pentru ca Hristos să găsească odihnă în ele!
   Hristos se naște în grajdul animalelor și se odihnește în ieslele lor, pentru a-i transforma pe cei dintre noi din natură căzută, care deveniseră asemănătoare animalelor, în turma logică.
    Peștera , El a făcut un instrument folositor, iar ieslea a fost încălzită cu focul Dumnezeirii. El este născut într-o peșteră din pustie pentru a ne arăta că El nu aparține nici unui oraș sau țară, ci mai degrabă este acolo pentru întreaga omenire pentru cei care se vor aventura să-L găsească.
   Hristos s-a născut în sărăcie pentru a îmbogăți spiritual neamul lui Adam, din care toți suntem descendenți! Moștenirea noastră comună este regenerată din starea sa căzută!
   Hristos este înfășurat în înfășări pentru a ne desprinde de atenția umilă a lucrurilor lumești care ne strâng inimile și mințile.
   Hristos S-a născut într-un Betleem care se află în acel moment sub stăpânire romană pentru a ne arăta că doar o singură națiune contează – Împărăția cerurilor care s-a născut odată cu nașterea Mântuitorului nostru. El a intrat în comuniune cu neamul lui Adam, nefiind în niciun fel pângărit prin aceasta, ci mai degrabă a ridicat acea rasă în tărâmurile cerești.
   Mai devreme, Iosif Logodnicul plănuise să o trimită discret pe Maica Domnului departe, dar a fost asigurat de un înger să ignore bătălia care se desfășura în mintea lui și să-l numească pe Cel care vine în această lume în trup „Emanuel”, adică , “Dumnezeu cu noi.” Ce mai avem nevoie?
   Hristos S-a coborât din ceruri la nașterea Sa pământească, nu pentru a face această lume rai, ci mai degrabă pentru a chema omenirea la cele cerești – a cărei urmărire este singurul mijloc pentru pacea adevărată!
   Primește, Hristoase, Dumnezeul nostru întrupat, darurile noastre pe care le oferim în mod imperfect unui Copil care este Dumnezeu veșnic. Socotiți-ne și noi vrednici să cântăm împreună cu oștile cerești „Slavă lui Dumnezeu în cele de sus și pace pe pământ, bunăvoință între oameni”.


   Cerșind cu umilință la intrarea acelei peșteri cu binecuvântări pentru Nașterea Domnului pentru voi toți, turma mică a lui Hristos,


+ Filaretos
Episcop de Pallini și Europa de Vest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.