June 19, 2024

True Orthodox Diocese of Western Europe

Russian True Orthodox Church (RTOC)

door bisschop Philaretos

Het was het feest van de Heilige Huurlingen Cosmas en Damian (1/14 november) van 1992 en een zaterdag. Het weer was grijs en het leek alsof er regen op komst was. Ik was al 6 jaar priester. Ik was heel vroeg in Dafne van de berg Athos aangekomen om op de oude veerboot te wachten om de berg Athos te verlaten na een paar dagen in de Skete van St. Anne en andere sketes te hebben doorgebracht.

Daar ontmoette ik toevallig de monnik Nicodemus (Christodoulopoulos) van het klooster van St. Nicodemus van Ellinikon, Gortynias. Monnik Nicodemus stelde me voor om koffie te drinken om de tijd te doden, aangezien we vrij vroeg in de ochtend in Dafne waren aangekomen. Ik accepteerde zijn aanbod en hij kocht koffie bij een van de weinige winkeltjes van Dafne en we zaten daar onze koffie te drinken op een paar oude stoelen buiten.

We schonken weinig aandacht aan wat er om ons heen gebeurde, zaten daar te kletsen en bij te praten over gebeurtenissen waarvan we wisten. Opeens merkten we dat een grote groep mensen zich had verzameld bij de kade van Dafne. Ik geloofde dat de menigte zich had verzameld om op de veerboot te wachten, maar monnik Nicodemus hield vol dat het te vroeg was voor al deze mensen om plotseling voor de kade te staan en dus ging hij op weg om te zien wat de menigte aan het doen was. Monnik Nicodemus keerde terug en vertelde me dat de bekende ouderling Paisios daar was (op weg van de berg Athos naar de nonnen van het klooster in Souroti). Monnik Nicodemus vroeg me toen op te staan zodat we dicht bij de Oudere Paisios konden gaan zodat ik hem iets kon vragen. Ik was terughoudend en ik vroeg Fr. Nicodemus waarom hij de oudste niet een vraag stelt als hij dat wil. vr.

Dus gingen we richting de menigte! Wat kwam ik daar tegen? Iedereen daar vroeg de Oudere Paisios naar een wereldse zaak. Een man vroeg hem zelfs welke auto een betere aankoop zou zijn! Ik had besloten dat ik niet eens de moeite zou nemen om hem iets te vragen. Maar plotseling veranderde mijn houding toen ik de ouderling Paisios een jammerlijk antwoord hoorde geven op een vraag die hem werd gesteld.

Minder dan 6 maanden eerder werden de fanatieke monniken van de Skete van de profeet Elia van Karyes van de berg Athos, die trouw waren aan de Russisch-orthodoxe kerk buiten Rusland, onterecht uit hun klooster verdreven door de toen nieuw geïnstalleerde “Patriarch” van Constantinopel Bartholomeus. De eerste spirituele vraag die ik van deze groep hoorde, was toen een man daar aan ouderling Paisios vroeg: “Was het juist dat de patriarch de monniken van de Skete van de profeet Elia uit hun klooster verbannen had?” Het antwoord van de monnik Paisios heeft me getraumatiseerd. De Oudere Paisios antwoordde:“Als een moeder die borstvoeding geeft een baby verkouden wordt, nemen we haar baby niet van haar af en geven we die aan een andere moeder die kanker heeft”. De ouderling Paisios legde verder uit dat het patriarchaat van Constantinopel de moeder was die gewoon ‘verkouden’ was, terwijl de Russisch-orthodoxe buiten Rusland een moeder was met kanker!

Ik was geschokt door het standpunt van de Oudere Paisios dat de ketterij van de oecumene gewoon een “koude” was, terwijl de ongewijzigde orthodoxie van de fanatieke monniken van de Russisch-orthodoxe kerk buiten Rusland kanker was!

Door de pijn die ik voelde, werd ik dapper en stond ik dicht bij de Oudere Paisios om een vraag te stellen zoals de monnik Nicodemus me had gevraagd. Ik droeg, zoals ik toen altijd deed, een eenvoudige skufia in Athonite-stijl. “Ik wil je een vraag stellen, Geronda (ouderling), maar ik wil alleen een antwoord als je enige verlichting van God hebt met betrekking tot deze vraag”, zei ik. Op vrijwel dezelfde manier als een waarzegger zou hebben gedaan, begon de Oudere te proberen informatie van mij te verzamelen, waar ik woonde, enz. om mijn vraag te beantwoorden door middel van “goddelijke verlichting”. Ik bleef vastbesloten om hem geen informatie te geven zodat zijn antwoord “van God” zou zijn. Ik (al jaren priester) vroeg hem: “Wat zegt God je, moet ik priester worden?” De Oudere keek naar de hemel en antwoordde toen: “Word geen priester”.

Ik bedankte hem en ging weg. vr. Nicodemus, die daar stond en dit alles aanschouwde, was al in lachen uitgebarsten.

Ik ken veel meer van dergelijke gebeurtenissen in de dagen van de Oudere Paisios…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.