January 22, 2025

True Orthodox Diocese of Western Europe

Russian True Orthodox Church (RTOC)

Enciclica Pascală 2023 a Episcopiei de Pallini și a Europei de Vest


¨Şi după două zile din nou ne va da viaţă, iar în ziua a treia ne va ridica iarăşi şi vom trăi în faţa Lui.¨  Osea 6:2

    În pasajul mai sus citat de  Osea, Profetul Vechiului Testament, ne-a explicat mai înainte Sfânta Înviere care avea să aibă loc: După două zile, când Domnul nostru era în mormânt, ne-a înviat; chemând pe toți morții la Împărăția Sa. Și a treia zi ne-a înviat; cei din Hades – și prin răsturnarea lui Hades și promisiunea neclintită – și noi toți. „Și să fie gata pentru a treia zi, căci a treia zi Domnul Se va pogorî pe muntele Sinai înaintea întregului popor” (Exod 19:11). „Și s-a întâmplat că în a treia zi, când se apropia dimineața, s-au auzit voci și fulgere și un nor întunecat pe muntele Sinai; glasul trâmbiței a sunat puternic și tot poporul din tabără s-a cutremurat” (Exodul 19). :16). În această binecuvântată a treia zi, când Bisericile noastre sunt strălucitoare luminate de lumina Învierii, cu toții tremurăm de bucuria Preasfintei Învieri.
    Hristos a câștigat biruința noastră, luând însăși natura noastră, fără a pierde în niciun fel divinitatea Sa. După cum explică Sfântul Ioan Damaschinul: „De aceea a avut loc întruparea lui Dumnezeu Cuvântul: ca natura noastră, care a păcătuit, a căzut și s-a stricat, să devină biruitoare asupra tiranului și astfel să fie eliberată”. Aceasta este ceea ce sărbătorim cu bucurie în aceste zile.
    Și de ce nu am primit trupul Înviat din prima zi în care Hristos a înviat? În primul rând, pentru că toți am păcătuit în timp ce suntem în această carne căzută și trupurile noastre au toate datoria comună. Și în al doilea rând, pentru ca nimeni să nu moștenească mândria celui dintâi căzut care a uitat că starea lui veșnică era darul lui Dumnezeu.
    Sfântul Irineu de Lyon ne instruiește, spunând: „Domnul, … primind în sânul Său pe strămoșii părinți, i-a restaurat în viața lui Dumnezeu, El S-a făcut Însuși începutul celor ce trăiesc, așa cum Adam a devenit începutul celor care mor”. În această Sfântă Sărbătoare, am fost transformați din moștenirea noastră de corupție prin Adam în moștenirea noastră a vieții lui Dumnezeu. Trebuie să căutăm vreun miracol în afară de acesta? Apostolul Pavel care le-a scris Corintenilor ,spune: „Căci este necesar ca acest stricăcios să se îmbrace cu nestricăciune, iar acest muritor să se îmbrace în nemurire” (I Corinteni 15:53). Prin urmare, fiecare suflet, datorită nașterii sale, își are natura în Adam, până când se naște din nou în Hristos. Astăzi, cei mai dragi credincioși în Hristos, ne bucurăm de acest schimb al stricăciunii noastre cu nestricăciune prin Sfânta Înviere a lui Hristos.
   Ar putea fi vreo sărbătoare mai dragă, sfântă sau mai apropiată de noi decât această sărbătoare a Învierii? Hristos ne-a dat biruință asupra celui mai mare tiran; moartea și corupția. Care alt tiran ne poate face rău? Hristos, în Sfânta Evanghelie, ne spune: „V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi și bucuria voastră să fie deplină” (Ioan 15:11). Astăzi, toți suntem participanți la această bucurie de netrecut; bucuria Învierii lui Hristos, bucuria restaurări  noastre.


  Mijlocind ca bucuria ta să fie deplină și să te înalți deasupra vremurilor cu  toate dezbinările și patimile lor,


                      Cu dragoste în Hristosul nostru Înviat din morți,
   
                                               +Filaret,
                            Episcop de Pallini și Europa de Vest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.