November 17, 2024

True Orthodox Diocese of Western Europe

Russian True Orthodox Church (RTOC)

Enciclica Nașterii Domnului din 2021 Nativity Encyclical 2021 in Romanian

„Când Augustus a devenit conducătorul suprem al pământului, multiplicitatea stăpânirii între oameni a încetat. Și când omul a devenit cel fără pată, a încetat și închinarea multor zei păgâni. Atunci cetățile au intrat sub o singură stăpânire lumească și națiunile au crezut, într-o singură supremaţie divină. Neamurile au fost înscrise printr-un ordin al Cezarului; dar noi, credincioşii, am fost înscrişi în numele Divinităţii Tale, Dumnezeule nostru întrupat. De aceea, mari sunt îndurările Tale, slavă Ţie.” (Doxologie la Vecerniei Nașterii Domnului Hristos).

Iubiți în Hristos Domnul nostru, născut în trup pentru mântuirea noastră, în acestă frumoasă doxologie citată mai sus, maic Cassiani (Kassia) (+c. 865) ne arată clar că Dumnezeu a ales un timp de mare eveniment mondial pentru a veni la noi în chiar carnea pe care a primit-o de la cea mai vrednică femeie dintre toate veacurile, a Preasfintei Maici Domnului. Din nou, în vremurile noastre stresante actuale, „națiunile sunt înscrise de un ordin al Cezarului” – cel care are urechi să audă, dar noi credincioșii preferăm să fim „înscriși în numele Divinității Dumnezeului nostru întrupat. .” Când națiunile se adună acum împreună pentru a elimina liberul arbitru al omului, noi, credincioșii, ne adunăm împreună pentru a proclama că ne-a dăruit viața Celui care a luat natura umană pentru a ne conduce într-o altă națiune – însăși Împărăția lui Dumnezeu.

Dumnezeu se face om pentru mântuirea omului; luând însăși natura pe care El a creat-o după chipul și asemănarea Sa. Printre altele, Sfinții Părinți văd „chipul lui Dumnezeu” drept liber arbitru. Potrivit Sfântului Ioan Damaschinul, „după chipul lui Dumnezeu” ne descoperă puterea noetică și liberul arbitru dat omului (Expunerea exactă a credinței ortodoxe 2, 12, PG 94, 320). Puterea noetică este capacitatea omului de a judeca și de a împărți lucrurile în funcție de ceea ce este evlavios, iar liberul arbitru este puterea omului de a lucra fie în acord cu voința lui Dumnezeu, fie împotriva ei. Această interpretare se regăsește mai ales în lucrările Sfântului Maxim Mărturisitorul. Chiar și mântuirea omenirii, care este motivul Întrupării, este o chestiune de liber arbitru din partea noastră. Sfântul Maxim Mărturisitorul ne spune: „Taina mântuirii aparține celor care se împărtășesc cu voință din ea, deoarece nimeni nu poate fi tiranizat să o accepte” (Despre Rugăciunea „Tatăl nostru”). În acest fel, omului i se dă dreptul de a alege în mod voluntar binele sau răul. Și dacă nu ar fi așa, atunci nimeni nu ar putea fi pe drept răsplătit sau pedepsit pentru nimic, din moment ce nu este din propria noastră voință ca proprii pași care sunt buni sau răi ,care îi vom alege. Vrăjmașul sufletelor noastre nu a putut să îndepărteze din noi chipul lui Dumnezeu în care am fost creați, așa că pur și simplu a pătat această imagine cu păcatul strămoșilor noștri. Prin devenirea lui Hristos în om și, ulterior, prin misterul botezului, Hristos reînnoiește în noi acest „chip al lui Dumnezeu”. El nu ne obligă să-L urmăm, ci mai degrabă ne invită, și ne cheamă aproape de El (vezi Sfântul Grigorie Palama, Epistola către cea mai modestă dintre călugărițe, Xeni). După cum ne spune 1 Corinteni 3:9, în acest fel suntem „colaboratori cu Dumnezeu”.

Dragilor, astăzi, în multe feluri, diferite forțe încearcă să ne îndepărteze liberul arbitru de la noi. Nu numai că ceea ce trebuie să facem în societate este restricționat (și de multe ori pe bună dreptate), dar chiar și dreptul nostru de a lua decizii cu privire la noi înșine este sacrificat zeului fricii impuse. Ce spune Sfântul Maxim Mărturisitorul despre aceasta? În Comentariile sale la scrierile Sfântului Dionisie Areopagitul (PG 4, 308 A), Sfântul Maxim scrie: „Înlătură de la noi liberul arbitru și atunci nu suntem nici chipul lui Dumnezeu, nici suflete logice și noetice”.

Foarte prețios pentru Hristos, nici un om, nici un înger din cer nu l-ar fi putut atrage pe om din nou prin liberul arbitru înapoi la Dumnezeu. Și așa s-a săvârșit „taina care a fost ascunsă din veac și din neam, dar acum a fost descoperită sfinților Săi” (Coloseni 1:26).

„Hristos vine să restaureze chipul pe care l-a făcut la început!” (Troparul Prăznuirii Nașterii Domnului Hristos).

Îl rugăm pe Hristos întrupat pentru „Chipul lui Dumnezeu”,

  • Filaretos, Episcop de Pallini și al Europei de Vest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.