November 30, 2022

True Orthodox Diocese of Western Europe

Russian True Orthodox Church (RTOC)

Енциклика Рођења из 2020 Nativity Encyclical 2020 in Serbian

„Где је Онај који се родио као цар Јеврејски ? Јер видели смо његову звезду на Истоку и дошли смо да му се поклонимо“. (Матеј 2: 2)

Свакако један од најрадоснијих духовних догађаја свих векова било је Рођење Христово. Чак је и Светом Васкрсењу требало да претходи Рођење Христово. Данас је дан помирења. Бог је на земљи, а човек на небу.

Данас је дан ” благе вести“. Вести оне која се није чула од самог постања света никада нису чула. Проклетство древних времена које смо на себе навалили срушено је.

Питање мудраца “Где је Онај Који је рођен Јеврејски Цар?” је оно што би многи требали да се питају.

Мудраци, ти људи са Истока, помињу се само у првих дванаест стихова другог поглавља Јеванђеља према светом Матеју Еванђелисти. Међутим, њихова прича је свима позната.

Лекција о тројици мудрацима нам је данас врло важна. Ови људи су оставили своје варварске народе који су се клањали идолима пратећи звезду – мали извор светлости – да би достигли велико Исходиште Светлости – Сунце Правде.

Тројица мудраца сврате у Јерусалим тражећи новорођеног Цара. Цар Ирод је узнемирен када је сазнао за рођење другог цара. Како би могло бити другачије? Да ли нешто тако овоземаљско попут владара римске марионете ( Ирода) може бити било шта у поређењу са небеским Царем?

„Он (Ирод) их је послао у Витлејем и рекао:„ Идите и пажљиво потражите дете. Чим га нађете, јавите ми , да бих и ја могао да му се поклоним “. (Матеј 2: 8)

Ирод представља све оне који за нас неискрено траже Бога који је рођен у телу. Ирод никада неће ићи да му се клања док говори мудрацима који ће му се заиста клањати. Толико људи данас говори о обожавању Оваплоћене Речи, али у ствари то никада не чини.

Мудраци су истински боготражитељи. Шта проналазе у Витлејему? Проналазе сиромаштво, Дете рођено у пећини и положено у јасле . Ови богопросвећени мудраци се не саблажњавају због онога што виде. Не саблажњавају се кад виде Бога како се слави и слави у скромном окружењу, у пећинама или катакомбама. Већина данашњег наводно „хришћанског“ света не може да схвати да се Христос може наћи у најскромнијим окружењима. Пронаћи ће га само тамо где Истина превладава. Њега истински поштују само они који су изашли из незнабожачке земље и оставиши је за собом и путовали далеко са много потешкоћа. Свет ће нас увек гледати као у шупама, шталама и јаслама. Они међутим одбијају да схвате да ако нису следили звезду приказану на Истоку, неће наћи Рођеног у телу за наше спасење. Они ће остати као још један цар Ирод који је, када је „чуо да је ово узнемирено, и сав Јерусалим с њим“. (Матеј 2: 3).

Мудраци су достојни свештеничког достојанства нудећи поклоне у Витлејему што значи „кућа хлеба“ која је кућа духовног хлеба. Читајући јеванђељски извештај, може се осетити осећај смирења који мудраци добијају након поклоњења. Они доживљавају треперење и духовну радост.

Мудраци се кроз сан обавештавају да се врате другим путем. Колики нас Ироди данас застрашују на путовању у коме тражимо Христа? Ми, истински православни хришћани, проналазимо „други начин“ пут који су наши преци поставили у вери да не бисмо помогли злом цару. Овај „другачији пут“ остаје у послушности православљу и у најтежим ситуацијама. Да ли су мудраци поражени повратком другим путем? Нимало! Били су благословени послушношћу заповести Божјој.

Па кренимо даље и „убрзајмо жетву и пожњимо плод“ (Исаија 8: 1) и пожањимо благослов данашњег дана помирења. Свети Јован Златоусти одговара на питање које многи имају: “Како се онда можемо ослободити ове напасти? Ако можемо попити напитак који је у стању да убије црве у нама и змије. И какве ће природе то бити затражено , може ли овај напитак имати такву моћ? Драгоцена Крв Христова, ако се прими са пуним уверењем, јер ће ово имати моћ да угаси сваку болест “. (Омилија 4 о Јеванђељу по Матеју).

Сећајући се свих вас у духовном Витлејему,

  • Филаретос, епископ Палинија и западне Европе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.